Vraatschade door woelratten of woelmuizen

Woelratten of woelmuizen (diverse soorten) kunnen schade aanbrengen aan planten(wortels). Toch is het belangrijk om zeker te zijn wat de oorzaak is van de schade die je in je tuin ziet. Een combinatie van een mol die hopen maakt en insecten(larven) die aan de wortels van je gras eten geven namelijk hetzelfde beeld als woelratten (hoopjes aarde en planten/gras die afsterven), maar afhankelijk van de oorzaak is er een andere aanpak nodig.
 
Zijn het woelratten?
Molshopen zijn te onderscheiden van woelrathopen. Hopen van woelrat zijn platter, fijner van korrel, asymmetrisch en de opening van de gang is vaak zichtbaar en ligt aan de zijkant van het hoopje aarde.
 
Woelrathoop
 
Hoe voorkom je grote knaagschade?
Als je inderdaad met woelratten/woelmuizen zit, dan zijn er verschillende (ecologisch verantwoorde) mogelijkheden om grote knaagschade te voorkomen.
 
1. Toegang tot je (moes)tuin verhinderen
- voorkomen dat ze in je tuin kunnen komen door een fijn stevig gaas (mazen kleiner dan 1 cm indien ook voor woelmuizen) rondom je tuin in te graven (ook deel bovengronds), maar dat is natuurlijk een hele opdracht. Als het enkel over een moestuin gaat is dat zeker wel een haalbare optie om dit rond of onder je moestuin aan te leggen. Zogenaamd 'Mollengaas' is ook goed tegen woelrat.
- als het over een moestuin gaat kun je er ook voor kiezen om met verhoogde bedden te werken en onderin een stevig metalen gaas te leggen, zodat ze niet bij de wortels van je groenten kunnen komen. 
Mollengaas Mollengaas en graszoden
 
2. Verjagen
In de handel zijn erg veel middeltjes verkrijgbaar waarvan de duurzame werking niet aangetoond is (gewenning), zoals ultrasone apparaatjes, toestellen die golven verspreiden, geuren, ... Maar ook niet ecologisch verantwoorde middelen zoals allerlei giffen. Dat kunnen we uiteraard niet aanraden. 
Er bestaan wel een aantal natuurlijke methoden om je tuin onaantrekkelijk te maken voor woelratten, zoals het planten van narcissen. Dit wordt vaak toegepast in boomgaarden. Meer tips daaromtrent vind je ook op de website van VELT (vereniging voor ecologisch leven en tuinieren): http://www.velt.be/woelmuis
 
3. Vangen of doden
Als het met bovenstaande methoden niet lukt om van de woelratten/woelmuizen af te geraken kun je ze ook nog vangen (al dan niet levend). Daarvoor kun je dezelfde methoden gebruiken als die voor mollen toegepast worden: de mollenklem of andere klemtypes. Er bestaan ook vallen waarmee je dieren levend kunt vangen, maar dan moet je wel minstens elke drie uur de val controleren (dag en nacht of ze 's nachts inactief zetten), want een langzame stressvolle dood sterven door uithongering of uitdroging is wreder dan een snelle dood door een klem. Nadeel van klemmen is dat er ook andere soorten mee gedood kunnen worden die toevallig door die gangen lopen zoals wezels (die op muizen jagen). 
 
Tip: neem ook een kijkje op onze pagina over molshopen
X