Bruinvis gezien?

Zag je recent een dode of levende bruinvis?

Meld het ons!

Geen bruine vis

De bruinvis is in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden geen vis, maar een zoogdier. Met zijn 1,8 meter lengte is het de kleinste dolfijnsoort die in de Noordzee voorkomt. Bruinvissen zijn dan ook te herkennen aan de typische rugvin.

Record aantal bruinvissen in Schelde in 2013

Vanuit zee zwemmen bruinvissen ook wel via het mondingsgebied de grote rivieren op. Na bijna een eeuw afwezigheid waren er in 2013 van maart tot mei niet minder dan 150 waarnemingen van bruinvissen in de Schelde en de Rupel. Ter vergelijking: in de periode 2008-2012 waren er maar 6 waarnemingen. Als gevolg van de verbeterde waterkwaliteit is er weer vis in de Schelde en wellicht volgen de bruinvissen stroomopwaarts hun voedselbron.

Grote sterfte

Jammer genoeg werden er in 2013 ook 13 dode bruinvissen teruggevonden langs de Schelde. De oorzaken van deze grote sterfte zijn nog onduidelijk. Verhongerd? Aanvaringen met schepen, motorboten of jet-skiërs? Of is het alsnog de waterkwaliteit die deze dieren de das omdoet ?

Tijd voor actie!

Natuurpunt wil weten wat de oorzaken van deze sterfte zijn. Geef daarom je waarnemingen van levende of dode bruinvissen in de Schelde of Rupel zo snel mogelijk door via waarnemingen.be! Meer informatie vind je in de folder.

Help de bruinvis & steun deze campagne!
IBAN: BE12 2300 5247 4592
met vermelding “bruinvis” Voor giften
vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

foto's © Guy Borremans

X