Eekhoornnestkasten

Het ophangen van nestkastjes is niet noodzakelijk voor eekhoorns, maar ze maken er wel regelmatig gebruik van. Het is ook een handige methode om ze goed te observeren. Of ze er al dan niet gebruik van maken, hangt af van de tuininrichting, het aantal eekhoorns en de beschikbaarheid van andere (natuurlijke) nestplaatsen.

Hoe maak je een eekhoornnestkastje?

Een kastje van 20 x 20 x 20 cm (wanddikte 1 cm) is voldoende groot, want de eekhoorn rolt zich er volledig in op. Er is geëxperimenteerd met grotere kasten - en die werden ook gebruikt - maar de ervaring leert dat veel zoogdierensoorten een voorkeur hebben voor een kleinere, maar voor hun lichaamsgrootte voldoende grote ruimte. Eekhoorns voelen graag de kastwanden. Het deksel maak je best niet volledig vast, zodat je af en toe kan controleren wat er in het nestkastje zit en de nestkast kan reinigen. De ronde ingangsopening heeft een doorsnede van 5 cm en zit aan de achterzijde van het nestkastje tegen de stam. Hierdoor zullen er niet zo snel vogels in kruipen. Aan die achterzijde bevestig je ook twee horizontale latjes van enkele cm dik, zodat de eekhroonr er nog tussen kan. Een gat aan de voorzijde kan uiteraard ook, maar het is dan niet uitgesloten dat het vogelnest door de eekhoorn wordt geroofd.

Nestkast voor eikelmuis en eekhoorn     Eekhoornnestkast

Hoe hang je de nestkast op?

De hoogte waarop het nestkastje opgehangen wordt, is niet zo belangrijk (4 m is hoog genoeg). Het moet wel wat beschut hangen en aansluiten op een bomen- en struikenrijke vegetatie. Een nestkastje in een alleenstaande kale boom zal niet vlug bezet worden. Het kan een tijdje duren vooraleer een eekhoorn het nestkastje gebruikt vermits hij ook zelf nesten bouwt. In het nestkastje maakt de eekhoorn dan gewoonlijk een nest van afgestripte bast (ziet ros en is goed herkenbaar) en mogelijk ook mos, bladafval, varens en dergelijke meer. Eekhoorns worden soms ook aangetroffen in mezenkastjes (bv. als een specht de opening groter heeft gemaakt) maar evengoed in uilenkasten. Als een eekhoornwijfje in een kleine nestkast jongen werpt, is ze dikwijls genoodzaakt om te verhuizen naar een groter, zelfgebouwd nest wanneer de jongen groter worden.

Nestkast kopen

Logo Natuurpuntwinkel

Eekhoornnestkasten bestaan in allerlei uitvoeringen en zijn ook kant en klaar te koop, onder meer in de  winkel van Natuurpunt.

 


 
X