Voetsporen

Zoeken naar voetsporen is een ideale manier om een snelle inventarisatie te maken van de zoogdiersoorten in een gebied. Waar je die voetsporen best zoekt en hoe je ze op naam kunt brengen, wordt uitgebreid beschreven in de driedelige voetsporengids "Wild van sporen" (Vercayie, 2013). Meer info over het boek vind je in onze rubriek publicaties en de boekjes zijn uiteraard ook te koop in de Natuurpuntwinkel.

Logo Natuurpuntwinkel

Voetsporen documenteren
Om snel veel bij te leren over sporen kun je de sporen die je vindt best zo goed mogelijk documenteren. Het stelt je ook in staat om je ontdekkingen met anderen te delen of te laten nakijken. Natuurpunt ontvangt graag zo veel mogelijk waarnemingen via www.waarnemingen.be. Voor het documenteren van sporen heb je het volgende nodig:

  • Sporengids
  • Notitieboek en potlood
  • Rolmeter en eventueel schuifmaat
  • Smartphone (of fototoestel en gps)
  • Eventueel een afgietselset

Sporenafgietsel maken
Een afgietsel van een prent is de meest perfecte documentatie. Deze kun je maken met gips of met was. Hoe je daarbij tewerk gaat vind je terug in de subrubriek sporenafgietsel maken.

Sporen 'vangen'
Voor zoogdierenonderzoek kun je ook ideale spooromstandigheden creëren door een zandbed aan te leggen, sporenbuizen uit te leggen en dergelijke meer. Je vindt er meer over in de subrubriek sporen vangen.

X