Vangen met inloopvallen

MuizendeterminatieHet gebruik van muizenvallen is vooral bij de kleine zoogdieren (muizen en spitsmuizen) een waardevolle inventarisatiemethode. Het gaat hier vanzelfsprekend om de zogenaamde 'live traps', waarin de muizen levend gevangen worden en waaruit ze na determinatie weer worden vrijgelaten. Muizen vangen is een intensief en tijdrovend werk, omdat de vallen ook en vooral 's nachts het best om de 3 u gecontroleerd worden, om sterfte bij spitsmuizen te voorkomen. Spitsmuizen hebben namelijk een heel hoog metabolisme en kunnen niet lang zonder voedsel. Als er een muis in de val zit, dan schud je ze in een doorzichtig plastic zakje of een netzakje (bv. van gordijnstof). Handschoenen komen hierbij soms goed van pas. Voor de determinatie neem je er een zoogdierengids en meetlatje bij. Een determinatietabel of zoekkaart kan ook handig zijn. Deze kan je ook gebruiken als je ergens een dode muis vindt, bv. achtergelaten door een kat op een weggetje naast het bos. Meestal gaat het hier om spitsmuizen, waar de kat wel mee speelt, maar die ze niet opeet omdat ze onsmakelijk zijn. Vergeet ook geen vergunning voor het vangen van beschermde soorten aan te vragen. Hieronder vind je een beschrijving van de meest gebruikte valtypes en waar je ze kan kopen. Sommige valletjes kan je ook bij ons uitlenen. Op www.veldmaterialen.nl vind je nog meer informatie over live traps en allerlei ander materiaal.


Er bestaande verschillende soorten vallen:

Triptrap: een kleine, goedkope val (3,33 euro in de Natuur.winkel). Ze is van doorzichtige plastic en geeft goede vangstresultaten. Het nadeel is dat ze bij onvoorzichtig gebruik snel sneuvelt en dat het gevoelige valmechanisme bij regenweer niet optimaal werkt.

 muizen_triptrap

Detail triptrap     muizen_omgebouwde_triptrap1 

omgebouwde Triptrap: de kleine leefruimte werd door de Zoogdierenwerkgroep vervangen door een ruimer houten bakje met een vloer en achterwand van gaas. Hierdoor neemt de overlevingskans van de gevangen muizen toe en stijgt ook het vangstsucces.

Sherman-val: deze is groter dan de Triptrap, maar is ook duurder (15-20 euro bij H.B. Sherman traps). Ze is opvouwbaar (eenvoudig te vervoeren), en geeft eveneens goede vangstresultaten. Het nadeel van deze val is dat je ze voor gebruik in elkaar moet knutselen en dat je ze moeilijk kan reinigen. Om die redenen wordt eerder gekozen voor de Longworth-val.

                                       

Longworth-val: Zeer geschikte val voor kleine zoogdieren. Ze heeft een grote levensruimte en is redelijk regenbestendig. Nadelen zijn de hoge prijs (meer dan 50 euro, o.a. bij Alana ecology) en het grote volume.

                 

zelfgemaakte Triptrap: naast allerlei valletjes die je in de winkel kan kopen, laat de Zoogdierenwerkgroep soms ook zelf valletjes maken in het kader van bepaalde projecten. Van dit type hebben we nog een reeks in stock om uit te lenen, maar we weten nog niet hoe effectief ze zijn bij het vangen. Dit artikel van Zoogdier leert je hoe je zelf een inloopval kan maken.

            

wipval: Het principe van dergelijke muizenval is die van een wipwap. Op het uiteinde van een wipplankje wordt iets lekkers gelegd waardoor de muis wordt aangetrokken en over het plankje loopt. Het plankje kantelt, komt horizontaal te liggen en blokkeert. Je kan dergelijke val ook zelf maken met deze handleiding.

Wipval fase 1        Wipval fase 2

Wipval


Enkele tips voor het plaatsen van de vallen:

  • Gebruik sterk geurend aas, van een gemengde samenstelling zoals pindakaas, chocolade, havermout, fruit, wortel, ... en vloeibare bouillon (voor de geur).
  • Plaats de val 24 uur op voorhand om de muizen te laten wennen. Belangrijk is wel dat je ze pas enkele uren voor de controle open ('scherp') zet.
  • Plaats de val op een plaats waar je muizenholletjes/looppaadjes/keuteltjes tussen de vegetatie vindt.
  • De val mag niet op de vegetatie geplaatst worden, maar moet ertussen gezet worden, zodat de ingang van de val zich op de bodem bevindt. De opening mag niet onbereikbaar zijn door plantenstengels en los materiaal dat op de bodem ligt.
  • Vallen die te opvallend zijn geplaatst, kunnen zoogdieren afschrikken en trekken nieuwsgierige voorbijgangers aan. Het is daarom verstandig de val te verstoppen onder gras of bladeren.
  • Breng een merkteken aan dat niet opvalt, maar waardoor je zelf de vallen terugvindt (tape, draadje, ...).
  • Bekijk hier hoe het muizenvangen gebeurt (filmpje Zoogdiervereniging).

Vallen kopen

Logo Natuurpuntwinkel

Heslinga traps

Sherman traps

Veldshop (diverse typen)

Natural History Bookshop (diverse typen)

X