Een egelhuis bouwen

Wanneer er veel rommelige hoekjes in de tuin aanwezig zijn, dan vindt een egel vanzelf onder hout- of hooimijten, houtstapels, steenhopen of composthopen een onderkomen om te schuilen of veilig zijn winterslaap door te brengen. Bij gebrek hieraan kan evenwel een handje toegestoken worden met de bouw van een egelhuis. Er bestaan verschillende modellen en enkele zijn zelfs kant en klaar in de handel te verkrijgen. Om een egelhuisje te maken, ga je als volgt te werk.

Bouwschema egelhuis

Materiaal: ongeverfd hout of watervast multiplex, minstens 12 mm dik. Op ons plan zijn de planken 20 mm dik. Het hout mag in geen geval behandeld zijn, aangezien de behandelingsproducten zeer giftig zijn voor egels! Nagel het dak niet vast, zodat je het egelhuis later nog kan reinigen. Gebruik daarvoor geen schoonmaakproducten!
Voorzie een ventilatiebuis; die kan recht zijn of krom, zolang de buitenopening maar naar beneden gericht is (anders regent het binnen). Om te vermijden dat de egel bladeren in de buis duwt, dek je ze best binnenin het egelhuis af met een muggengaasje. Bedek het egelhuis met een dikke laag zand, takken en/of bladeren. Met een plastic zeil tussenin zal het huis veel langer mee gaan. Egels hebben zachte voetkussens. Bedek de bodem van het egelhuis daarom met een beetje grond en/of zaagsel. Plaats het egelhuis niet met de opening naar het noorden of noordoosten om koude tocht te vermijden.

Laat je verder inspireren door:

X