Opvang van wilde zoogdieren

VOC-logo

Vind je een zoogdier dat nog leeft, dan moet je zeker zijn dat het werkelijk hulp nodig heeft vooraleer je het aanraakt. Zo vallen jonge eekhoorns soms uit het nest en vind je ze aan de voet van een boom, maar komt de moeder ze op tijd en stond weer ophalen. Ook reekalfjes worden soms teruggevonden in het bos, maar meestal is de moeder niet ver uit de buurt. Eens je de jonge dieren aangeraakt hebt, is de kans groot dat de moeder ze gaat verstoten, dus denk twee keer na vooraleer je ze vastpakt! Gaat het echt om een hulpbehoevend zoogdier, zet het dan in een donker kooitje of doos, zodat het tot rust kan komen. Toon het niet aan al je vrienden, kennissen en buren en neem geen foto’s. Het veelvuldig manipuleren van het dier veroorzaakt stress en kan zijn dood betekenen. Geef het dier ook geen eten, want als je het verkeerde voedsel geeft, zou dat fataal kunnen aflopen.
 
Je kan wel een kommetje water voorzien, maar verplicht het dier niet om ervan te drinken. Gewone melk is uit den boze, want daar krijgen ze gemakkelijk diarree van! "Platte" cola waarin zo goed als geen koolzuur meer zit is eveneens een probaat middel. Dien nooit zelf geneesmiddelen toe. Sommige medische producten die wel voor de mens geschikt zijn, kunnen giftig zijn voor zoogdieren (ontsmettingsmiddelen, antibiotica, ...). Je brengt het dier best zo vlug mogelijk over naar een erkend Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren. Daar beschikken de verantwoordelijke en zijn ploeg dierenartsen over de nodige ervaring en kennis. Ben je niet in staat om het dier zelf te brengen, maak dan gebruik van het Wildlife Taxiteam en bel 03/331 97 00.
WildlifeTaxiTeam
 
Denk eraan dat sommige zoogdieren wettelijk beschermd zijn en dat je ze eigenlijk niet zonder vergunning in bezit mag houden. Bij deze opvangcentra kan je ook terecht voor het wegvangen van dieren die overlast veroorzaken.
 
Ook willen we vragen om de gegevens van het gevonden zoogdier door te geven via Waarnemingen.be, zodat we ze kunnen opnemen in de Zoogdierendatabank.
X