Vossen en pluimvee

De vos is allicht één van de meest besproken roofdieren. Het is een opportunist in zijn voedselkeuze, een alleseter die bij gelegenheid ook onze lievelingsdieren op het menu heeft staan. Hij laat geen kans onbenut om een kip of eend mee te pikken wanneer de gelegenheid zich voordoet. Dit betekent nog niet dat alle vossen pluimveerovers zijn en voortdurend ons pluimvee belagen. Vaak is het zo dat een enkel dier het op de kippen gemunt heeft en daarbij onder bepaalde omstandigheden driest te werk gaat. De paniekreactie van het pluimvee op de aanwezigheid van de vos en het feit dat de vogels niet kunnen vluchten, zorgt ervoor dat de vos meer dieren doodt dan noodzakelijk omdat zijn jachtinstinct wordt aangewakkerd totdat de rust weerkeert. Dit fenomeen wordt ‘surplus killing’ genoemd.                                                       

Vossenveilige kippenren

                                  Tegen vos beveiligd kippenraster met kippen

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je predatie door de vos uitsluiten, dan doe je er goed aan de kippen ’s nachts in een degelijk hok op te sluiten of aan te leren in een boom te slapen. Lukt dat niet, dan kan je ervoor zorgen dat de vos de kippenren niet binnen kan ofwel wordt afgeschrikt.

Voor een vossenveilige kippenren houd je best rekening met de volgende elementen:

 • De omheining is tenminste 1,8 m hoog - en bij voorkeur 2 m hoog - om te vermijden dat de vos eroverheen springt. De draad is van stevig martergaas van minimum 1,5 mm dik.
 • De draad rondom het hok wordt aan de buitenzijde van de steunpalen strak gespannen en voorkomt dat de vos over de draad klimt.
 • De maaswijdte is maximum 7 cm en bij voorkeur kleiner dan 3 x 3 cm. Een maaswijdte van minder dan 1,5 cm is nog beter omdat het voor de vos moeilijk wordt er tegenaan te klimmen en het gaas ook steenmarter en bunzing buitenhoudt.
 • De bovenkant van de ren is volledig afgeschermd door een dak, een stevig net of een traliewerk. Dit is vooral handig bij een kleine ren. Ofwel is de bovenkant van de omheining naar buiten toe omgeplooid onder een hoek van ongeveer 30° (zie foto) om de vossen te verhinderen over de afsluiting te klauteren.
 • De draad wordt onderaan ongeveer 30  cm in de grond gegraven, waarbij die naar buiten toe is omgeplooid onder een hoek van 90° tot minstens 30°. Dit voorkomt dat de vos onder de draad een gat naar de ren graaft. De draad kan ook recht worden ingegraven maar dan minstens 50 cm diep. Tegels of betonplaten van minstens 40 cm breed, die tegen de omheining worden gelegd, voorkomen eveneens het onderdoor graven.
 • Onder- en bovenaan - aan de buitenzijde van de omheining - kunnen één of meerdere schrikdraden worden voorzien. De eerste draad komt op een hoogte van 20 cm en een tweede helemaal bovenaan de afsluiting of op een hoogte van minstens 110 cm (zie foto's hieronder).
 • Lekken worden uitgesloten door beschadigingen meteen te herstellen. Vermijd opstapjes die de dieren toegang kunnen verschaffen, zoals een boom, een ton, een houtstapel, een speeltoestel of het dak van een bouwsel dat aansluit op de ren.

Vossenafsluitng bovenzijde     Vossenafsluiting schrikdraad onderaan

Andere mogelijkheden

 • Een vos mijdt honden. Een waakzame hond kan ongenode gasten van de kippenren weghouden. Ook de uitwerpselen van de hond die verspreid rondom het hok worden gelegd, schrikken vossen af.
 • Geuren die de vos associeert met de nabijheid van een mens, zoals mensenhaar, oude schoenen, azijn en menselijke urine, kunnen vossen uit het kippenhok weghouden. Ze hebben echter enkel een tijdelijk effect, want ze werken alleen zolang de geur redelijk vers is. Ze zijn daardoor enkel inzetbaar om een oplossing te geven aan een tijdelijk vossenprobleem. In de handel zijn middeltjes te verkrijgen die een geur verspreiden waar vossen een hekel aan hebben. Deze werken echter niet.
 • Het afspelen van luide muziek en praatprogramma’s d.m.v. een radio kan ook effect hebben, in de veronderstelling dat er geen gewenning optreedt. Dit is te voorkomen door het gebruik van een timer, waardoor de radio enkel tijdens de kritische periode en op wisselende tijdstippen speelt.

Vossenveilig kippenhok Vadigran zonder uitloopren     Vossenveilig kippenhok Vadigran met uitloopren

 • Heb je geen omheining, sluit dan de kippen 's nachts op in een degelijk nachthok met een vaste bodem. Natuurpunt bracht i.s.m. Vadigran twee vossenveilige kippenhokken op de markt die te vinden zijn in de winkels van AVEVE, Brico en Horta (zie foto's hierboven). Wanneer het teveel moeite kost om het nachthok van de kippen dagelijks af te sluiten, kan je gebruik maken van een automatische hokopener en -sluiter die de deur van het kippenverblijf automatisch sluit bij schemering en terug opent zodra het licht wordt (zie foto onderaan). De lichtsterkte kan zelf geregeld worden. Bekijk een video over de werking van het systeem. Elektrische poortopeners worden als een kant-en-klaarsysteem aangeboden door verschillende bedrijven zoals VSB, Anti fox Security en Chickenguard. De automatische kippendeurtjes zijn via het internet te bestellen bij verschillende bedrijven die (kippen)hokken verkopen, zoals bij 't Neerhof en bij Petcomfort maar ook bij het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder.
 • In grote rennen kan voor 's nachts een klein(er) gedeelte van de ren worden uitgerasterd.
 • Ezels en lama’s/alpaca’s worden ingezet om schapen- en geitenkudden te beschermen tegen wolven en zijn ook effectief tegen andere predatoren zoals de vos (zie filmpjes onder 'Meer weten'). Ook het pluimvee dat binnen dezelfde omheining loopt, is dan veilig. Geiten kunnen eveneens vossen afschrikken, maar hiervoor bestaan geen sluitende bewijzen. Bepaalde geiten(rassen) hebben van nature wel de neiging indringers af te weren en alarm te slaan bij onraad. Dat komt vooral omdat ze gemakkelijk vossen maar ook andere predatoren tegemoet lopen en snel alarm slaan. De onrust die de geiten hiermee veroorzaken, kan predatoren op andere gedachten brengen. Of dit succesvol is hangt doorgaans af van de grootte, de weerbaarheid, de alertheid, de nieuwsgierigheid en het (agressieve) karakter van de geit(en) en de volharding van de predator.

Automatisch kippenluik Chicken Guard

Meer weten

X