Boeken Zoogdierenwerkgroep

Wild van sporen

Wild van sporen deel 1Wild van sporen deel 2Wild van sporen deel 3

Sinds mei 2013 is er een nieuwe diersporengids verkrijgbaar. U denkt misschien “Alweer”, maar deze gids heeft enkele grote troeven waardoor het een must wordt voor elke zoogdierenliefhebber. De grootste troef in deze gids – of gidsen, want hij bestaat uit drie delen – is dat de voetsporen op ware grote op transparanten afgebeeld staan. Door de transparant over het spoor in het veld te leggen kun je eenvoudig vergelijken of de afbeelding met het spoor in het veld overeen komt. Dit maakt het boek zeer interessant voor de beginner, maar ook voor de gevorderde (reizende) sporenzoeker is deze gids aantrekkelijk, gezien de voetsporen van alle zoogdieren van West-Europa besproken worden. Zowel op een zondagse wandeling met het gezin als voor de inventarisatie van de zoogdieren in een gebied komt deze gids van pas. De opbrengst gaat bovendien naar zoogdierenbescherming.

De troeven op een rij

 • Loopsporengids van alle zoogdieren van West-Europa
 • Alle circa 100 West-Europese zoogdieren van Scandinavië tot Spanje en van Ierland tot Polen worden besproken, waarvan meer dan 50 in detail
 • Voetsporen op ware grote op transparanten
 • Binding met metalen ringen zodat je de transparanten gemakkelijk over een spoor in het veld kunt leggen
 • Onscheurbaar, waterafstotend papier
 • Handig zakformaat
 • Meetlat op de achterkaft
 • Per soort wordt aangegeven of ze in België en Nederland voorkomen of niet
 • Indien het spoor te verwarren valt met het spoor van een andere soort, worden de verschillen op een rijtje gezet
 • Handige overzichtstabel met alle afmetingen van de sporen per soort
 • Opgedeeld in drie delen met diersoorten met gelijkaardig sporen

- Hoefdieren – hebben duidelijk herkenbare hoeven

- Knaagdieren en insecteneters – hebben lange vingervormige tenen

- Roofdieren en haasachtigen – hebben korte tenen

 • Geschikt voor beginners
 • Geschikt voor gevorderde sporenzoekers en zoogdiereninventarisaties

Met dit werk komt de natuur om je heen tot leven. Je leert als het ware een nieuwe taal. Door het lezen van de sporen gaat er een hele nieuwe wereld open. De natuur is opeens vol met (sporen van) dierenleven.

Diemer Vercayie is bioloog, gespecialiseerd in ecologie en wildbeheer en is reeds vele jaren als vrijwilliger actief bij de zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt. Hij als zoogdierenspecialist professioneel aan de slag bij Natuurpunt Studie.

Wild van sporen detail

Wild van sporen, West-Europese zoogdieren – Hoefdieren
Auteur: Diemer Vercayie
Pagina’s: 64
ISBN: 978-94 014 0791 5
Publicatiejaar: 2013
Uitgever: LannooCampus, Lannoo Uitgeverij nv, Tielt
Tot stand gekomen in samenwerking met Natuurpunt
 

Wild van sporen, West-Europese zoogdieren – Knaagdieren en insecteneters
Auteur: Diemer Vercayie
Pagina’s: 64
ISBN: 978-94 014 0821 9
Publicatiejaar: 2013
Uitgever: LannooCampus, Lannoo Uitgeverij nv, Tielt
Tot stand gekomen in samenwerking met Natuurpunt
 

Wild van sporen, West-Europese zoogdieren – Roofdieren en haasachtigen
Auteur: Diemer Vercayie
Pagina’s: 64
ISBN: 978-94 014 0820 2
Publicatiejaar: 2013
Uitgever: LannooCampus, Lannoo Uitgeverij nv, Tielt
Tot stand gekomen in samenwerking met Natuurpunt
 

Wild van sporen, West-Europese zoogdieren – PAKKET
Auteur: Diemer Vercayie
Pagina’s: 64
ISBN: 978-94 014 0820 2
Publicatiejaar: 2013
Uitgever: LannooCampus, Lannoo Uitgeverij nv, Tielt
Tot stand gekomen in samenwerking met Natuurpunt
 

Verkrijgbaar in de Natuurpuntwinkel online. Prijs €60 voor het pakket van drie. Leden van Natuurpunt krijgen 10% korting.
Via de bestuursleden van de Zoogdierenwerkgroep is het pakket ook verkrijgbaar aan de actieprijs van 2+1 gratis: €40 voor het pakket van drie. 

 

Zoogdieren in Vlaanderen

Na jarenlang inventariseren, gegevens invoeren, kaartjes maken, teksten schrijven en veel nalezen, is de Zoogdierenwerkgroep erin geslaagd om in 2003 in samenwerking met de Zoogdierenwerkgroep van de JNM een unieke Vlaamse Zoogdierenatlas uit te brengen. Deze atlas bespreekt uitvoerig de ecologie en de actuele verspreiding van de meer dan 90 in Vlaanderen voorkomende zoogdiersoorten, waaronder ook de vleermuizen en de zeezoogdieren. Aan de hand van literatuur en historische verspreidingskaartjes wordt van heel wat soorten de evolutie in de verspreiding geschetst. De Zoogdierenatlas bevat bovendien meer dan 150 schitterende foto's van Rollin Verlinde, Hugo Willocx en Yves Adams.

Dit 451 pagina's dikke standaardwerk kan je bestellen bij de Natuur.winkel of bij de JNM (31,50 euro voor leden van Natuurpunt en JNM en 35,00 euro voor niet-leden).


Referentie: Verkem, S., De Maeseneer, J., Vandendriessche, B., Verbeylen, G. & Yskout, S. (2003). Zoogdieren in Vlaanderen. Ecologie en verspreiding van 1987 tot 2002. Natuurpunt Studie en JNM-Zoogdierenwerkgroep, Mechelen en Gent, België. ISBN: 90-77507-01-9

De teksten (kenmerken, ecologie en een samenvatting van de verspreiding) en verspreidingskaartjes uit de Zoogdierenatlas kan je ook opWaarnemingen.be vinden (selecteer een soort en klik op de soortpagina rechtsboven op "Informatie"). Hier vind je ook recente verspreidingsinformatie. Zo zie je in een handomdraai welke zoogdieren waar in Vlaanderen voorkomen. Maar voor het "pre-Waarnemingen.be-tijdperk" evenaart natuurlijk niets het echte boek, met vele mooie foto's en een uitgebreide beschrijving van de verspreiding.

 
X