Muizen pluizen

Muizen vormen het basisvoedsel van veel roofdieren, waaronder kleine marterachtigen, vos, marters en wilde kat. Muizen evenals spitsmuizen staan ook op het menu van vele roofvogels. Vooral uilen zijn de muizeneters bij uitstek. De restanten van hun maaltijd - botjes en haren - worden door de uil na de vertering uitgebraakt onder de vorm van langgerekte braakballen. Aan de hand van de restjes van schedels kan worden nagegaan welke dieren ze hebben gegeten.

Opzet

De Zoogdierenwerkgroep en de Kerkuilwerkgroep gaan samen na welke muizen en spitsmuizen er in Vlaanderen te vinden zijn en of hun aantallen erop vooruit of achteruit gaan. Daarvoor werken ze met vrijwilligers die jaarlijks een set van 10 braakballen uitpluizen en de resultaten hiervan invoeren op de website van de Kerkuilwerkgroep. Misschien ben jij ook geïnteresseerd om ons te helpen.

Ga naar het invulformulier

Hoe ga je te werk?

 1. Wil je meewerken aan dit project, stuur dan eerst een e-mail naar de Zoogdierenwerkgroep om je als medewerker te registreren.  Vermeld je naam en contactgegevens (adres, telefoon, e-mail) en wij zetten je daarna op weg.
 2. Kerkuilbraakballen worden tijdens de zomer ingezameld door medewerkers van de Kerkuilwerkgroep. De braakballen worden op een centraal punt verzameld. Van daaruit worden ze in oktober verdeeld onder de mensen die de braakballen gaan pluizen.
 3. De pluizer noteert per braakbal hoeveel schedeltjes van elke muizensoort worden gevonden. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen bovenkaak, linker onderkaak en rechter onderkaak. Een ervaren medewerker pluist tussen 5 en 10 braakballen per uur.
 4. De resultaten worden ingegeven op de website van de Kerkuilwerkgroep. Vergeet niet om ook het e-mailadres van de inzamelaar in te vullen; zo krijgt hij/zij automatisch een e-mail met de resultaten. De resultaten moeten voor 1 maart in de databank worden ingegeven.
 5. De pluizer bezorgt de geplozen braakballen terug aan de verdeler zodat een controle achteraf mogelijk is.

Braakballen van verschillende locaties

Voor een wetenschappelijke opvolging is het noodzakelijk dat het pluizen op een gestandaardiseerde wijze gebeurt. Daarom pluizen we elk jaar braakballen die afkomstig zijn van kerkuilen die broeden op 22 vaste locaties. Standaard worden er minstens 10 braakballen per locatie ingezameld. Deze zijn goed voor ongeveer 100 prooiresten. Op die manier krijgen we een goed beeld van de verspreiding van de eerder algemene prooien van de kerkuil. We vinden er echter ook de meer zeldzame soorten mee terug. Braakballen van buiten deze 22 plaatsen en van andere uilensoorten zijn uiteraard ook belangrijk, maar vallen buiten dit project. Ze bezorgen ons wel extra informatie en helpen trends sneller op te merken. Bovendien krijgen we op deze manier een beter zicht op de verspreiding van de verschillende muizensoorten in Vlaanderen.

Kerkuillocaties voor braakballen

Hulp nodig?

 • Als je al enige ervaring hebt met het pluizen van braakballen en het herkennen van schedeltjes, dan kan je de gegevens meteen online ingeven.
 • Mocht het niet zo vlotten, dan kan je best een determinatietabel gebruiken om de schedels op naam te brengen. Een handige zoekkaart en een meer uitgebreide determinatiesleutel kan je hier downloaden. Je kan hiervoor ook de online determinatiesleutel gebruiken.
 • Heb je nog geen ervaring en liever wat meer uitleg of persoonlijke begeleiding van een kenner, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met de Zoogdierenwerkgroep en we zoeken iemand in je buurt die je verder kan helpen.
 • Je kan ook steeds een foto nemen van het schedeltje dat je niet op naam kan brengen en het plaatsen op de website Waarnemingen.be. Dan helpen we je verder met de determinatie. Zorg er steeds voor dat de tanden goed zichtbaar zijn.
 • Tot slot bestaat ook de mogelijkheid de geplozen schedel(s) op te sturen naar de Zoogdierenwerkgroep (Coxiestraat 11, 2800 Mechelen). Zorg er dan wel voor dat de schedeltjes tijdens het transport niet kunnen breken.
 • Meer informatie over het pluizen van braakballen vind je in onze rubriek Studie > Methoden en technieken.


 

X