Wat vangt de kat?

In 2008 telde ons land 1.974.000 katten. Eén op de vier gezinnen bezit minstens één kat. Katten zijn geduchte muizenvangers en vangen gemiddeld 2 muizen per maand. Daarom zijn ze voor de Zoogdierenwerkgroep een uitgelezen hulp bij het onderzoek naar muizen.


Opzet


Huiskatten brengen regelmatig een gevangen muis aan. Allemaal samen vangen ze naar schatting jaarlijks meer dan tien miljoen muizen. Tien miljoen dieren die ons meer kunnen vertellen over waar welke muizensoorten voorkomen. Mogelijk heb jij ook één of zelfs meerdere katten. Dan kan je meewerken aan dit project door iedere vangst van je kat te melden via de website Waarnemingen.be. Voeg dan wel één of meerdere foto’s bij ter controle.


Hoe ga je te werk?


De kat doet het vangwerk voor jou. Dat is alvast gemakkelijk. Daarna is het aan jou om de vangst van poeslief van tussen de tanden in jouw handen te krijgen. Je kan natuurlijk ook af en toe eens aan de achterdeur of rond het huis kijken of er een dode muis of spitsmuis ligt. Hoe ga je vervolgens te werk? 1. Heb je een muis of spitsmuis in handen, ga dan eerst na of het een muis dan wel een spitsmuis is en bepaal vervolgens de soort. Dat kan vrij eenvoudig met behulp van een zoekkaart of determinatietabel.

 2. Lukt dit niet of heb je twijfels over de juistheid van je determinatie, neem dan enkele foto’s van het dier in zijn geheel evenals van enkele opvallende details. Zo kunnen specialisten het determinatiewerk voor jou doen ofwel de determinatie controleren.

 3. Eens zover, voer je je waarneming(en) in op de projectpagina. Het systeem vraagt je om minstens een onderscheid te maken tussen ware muizen, woelmuizen, spitsmuizen en eikelmuis. Deze vier soortgroepen zijn eenvoudig te herkennen.

 4. Laad na ingave één of meerdere foto’s op in een lage resolutie (800 kb en formaat niet groter dan 800 x 600 pixels). Alleen jpg-bestanden kunnen worden opgeladen. Zie hieronder voor enkele fototips.

Ga naar het invulformulier


Logo wat vangt de kat-actie


Enkele fototips • Foto’s in zij-aanzicht geven de grootste kans op een juiste determinatie.

 • Neem bij woelmuizen ook een foto van de onderkant van de achterpoot.

 • Zorg dat de staart zichtbaar is en de verhouding van de lengte van de staart tot die van het lichaam duidelijk is. Leg zo mogelijk een maatlatje evenwijdig aan het dier. Bij gebrek hieraan kan je ook een muntstuk naast het dier leggen om de verhouding weer te geven.

 • Foto’s neem je best overdag en zonder flits. Daardoor wordt de vachtkleur juist weergegeven. Leg de dieren biju voorkeur op een egale en bleke ondergrond (bv. een wit blad).

 • Zie je bijzondere kenmerken, neem hiervan dan een detailfoto (bv. gezichtsmasker, staart, oren, poot, scheidingslijn vachtkleur tussen buik en rug en bij spitsmuis van de tanden).

 • Een scherpe foto vergemakkelijkt uiteraard de determinatie.

 • Als je wilde dieren hanteert, gebruik je best handschoenen en was je achteraf je handen.

Bijzondere soorten voor gevorderden


Als je meent dat je een bijzondere of zeldzame soort gevonden hebt, probeer dan het diertje voor verder onderzoek te bewaren. Dat is bijvoorbeeld het geval met een eikelmuis, een hazelmuis, een dwergmuis, een grote bosmuis, een waterspitsmuis en een veldspitsmuis of met individuen die afwijkingen vertonen (bv. albinisme, melanisme, vergroeiingen). Dat kan door het beestje goed verpakt in te vriezen of op alcohol te bewaren (verkrijgbaar bij de apotheek). Kan dat niet bewaar ze dan enkele dagen op een afgeschermde koele plaats voor het geval om bijkomende informatie wordt gevraagd.


Meer weten ?Kat en muis

X